En dröm i högalpin granit

här leder mattias den sjätte replängen på   Il risveglio di Kundalini  . mäktig klättring 350 meter över dalen.

här leder mattias den sjätte replängen på Il risveglio di Kundalini. mäktig klättring 350 meter över dalen.

 

Val di Mello

Som tillhör Lombardiet och regionen Sondrio kallas också "Little Yosemite", det här är ett historiskt viktigt klätterområde nära den italiensk-schweiziska gränsen. I Val di Mello kan du hitta några av de bästa granitturerna i Europa, och det är också hem för riktigt bra bouldering och sportklättring. Val di Mello är en dal som ligger i ett vackert högalpint landskap nära en liten pittoresk by som heter San Martino. Alpängarna i dalen med sina stenhus skapar en otroligt rofylld idyll men det är den mäktiga inramningen med de nästan 1000 meter höga granitväggar som reser sig upp från dalen som gör hela bilden.

det är en väldig speciell atmosfär i val di mello som måste upplevas på plats. räkna med många nyp i armen.

det är en väldig speciell atmosfär i val di mello som måste upplevas på plats. räkna med många nyp i armen.

Klättringen
Val di Mello erbjuder några av de bästa områdena för granitklättring i hela alperna. Här hittar du alla typer av klättring från utmärkt bouldering till multi pitch upp till 800 m och även högalpin klättring på sydvästsidan av Piz Badile 3308 m, intressanta toppar som Pizzo Cengalo 3370 m och Monte Disgrazia 3678 m. Val di Mello är känt för sina sprickor, flak och långa svaturer med glest mellan bultarna och även om turerna är sansat graderade så va beredd på lite fjärilar i magen.

lite snygg svaklättring piggar alltid upp. här på klippan Stomaco peloso som betyder “hårig mage“. Kan bero på att det är 20m till första säkringen.

lite snygg svaklättring piggar alltid upp. här på klippan Stomaco peloso som betyder “hårig mage“. Kan bero på att det är 20m till första säkringen.

Några av dom kändaste turerna i Val di mello är Il Risveglio di Kundalini 6a+, 10 repängder och 400m samt Luna Nascente som är graderad till 6b, 9 repängder och 340 m. Ett snabbt och effektivt replag kan göra superklassikern kundaluna på en dag. Det finns även lättare klättring men för att få ut max bör du vara stabil på att leda 5c.

Guideböcker till Val di Mello:
Guide till tradklättringen i dalen
Guide till alpin klättring

Här klättrar vi Stomaco Peloroso och Alba Del Nirvana 3+5 replängder, 5c, ca 200m.

Säsong och klimat
Den bästa säsongen i Val di Mello är mellan april och september med eventuellt en paus i slutet av juli och augusti då det kan vara för varmt.

Att ta sig hit
Det enklaste sättet att ta sig till Val di Mello är med hyrbil från någon av flygplatserna Linate, Malpensa eller Bergamo som ligger nära Milano. Bilresan tar ca 2h utan några längre stopp men varför inte unna sig en kaffe i någon av städerna runt Comosjön. Det går att ta tåget till Morbegno och sen buss upp till San Martino, från San Martino måste du sedan ta antigen en shuttle, tar ca 15 min (OBS! Kolla avgångarna innan) eller gå upp till campingen Ground Jack det tar ca 45 min. Det gäller även om du har egen bil då parkering sker nere vid San Martino.

Boende
Det finns enklare hotell i San Martino och camping både vid Sasso Remenno och precis vid ingången till Val di Mello. Jag tycker att de Rifugios som finns i dalen är mycket trevliga och prisvärda, ca 55€ per dygn för halvpension. Både Rifugio Mello och den lite nyare Rifugio Luna Nascente är supertrevliga.

Klassisk italiensk after climb på rifugio Luna nascente

Klassisk italiensk after climb på rifugio Luna nascente

Äta
Maten i området är mycket rustik och väldigt “typisk“ en av paradrätterna här är bresaola som tillverkats i Chiavenna i Valtellina i flera århundranden. Självklart fylls tallrikarna med ost, korv, hjort och polenta. Glöm inte att testa pizzoccheri. En pasta gjord på bovete med mangold och ost, riktigt energirik mat så som bergsmat skall vara. Tänk på är att det inte finns några butiker uppe i dalen utan här är det vad hyttorna erbjuder som finns att tillgå. Det finns dock några mindre snabbköp i San Martino men tipset är att handla innan man kommer upp.

bara lite snacks till ölen, inget märkvärdigt

bara lite snacks till ölen, inget märkvärdigt

Fler bilder från Val di Mello

Vi kan varmt rekommendera Val di Mello som verkligen är ett supertrevligt område med kanonklättring, riktigt bra mat och trevligt boende av det mest genuina slaget. Här finns verkligen klättring för alla och vill man inte klättra så funkar ju en hike upp i dalen perfekt. Och glöm inte att du kan också klättra runt Comosjön eller vid Sasso Remenno. Vill du ha fler tips eller undrar över något? Eller så kanske du har egna tips på turer i dalen, tveka inte att höra av dig till oss på: info@bergsidan.se

// Lars och Mattias