Toppturer Briançon 14 - 21 mars 2020

Vad sägs om en vecka med toppturer i gömda pärlor runt härliga skidorten Serre Chevalier och Frankrikes högst belägna stad Briançon? Bergssidans egen bergsguide och en lokal bergsguide visar oss de bästa åken i ett av alpernas finaste topptursområden.
Resan innebär fyra dagar då vi går på toppturer med bergsguide. Övriga två dagarna finns möjlighet till ytterligare topptur med Bergssidans egen franske bergsguide, att ta några svängar i pisten bland lärkträd i Serre Chevalier eller kanske besöka den historiska ringmuren runt staden Briançon (om benen behöver vila). 
Vi flyger till Milano där vi tar bilarna för vidare transport till bergen och snön. Antalet platser är begränsade till tio.

Orten och boendet

Briançon är Frankrikes högst belägna stad på 1325m, 15 km från Italienska gränsen i södra alperna (Hautes Alpes). Staden, omgiven av en historisk fästning, ligger på UNESCOs världsarvslista. I anslutning till Briançon finns det härliga skidsystemet Serre Chevalier med möjlighet att åka off-pist bland lärkträd. Vi bor vid porten till Ecrins-massivet i byn Prelles (5 km från Briançon) i en ekologisk, halmisolerad stuga, Le Brin de Paille. Byn är omringad av dalarna Serre-Chevalier, Vallouise, Clarée, Durance och Queyras. Direktaccess till toppturer alltså. 
Vi kommer att bli serverade frukost och middag och ha tillgång till vedeldad utomhusbadtunna. Perfekt efter en tur på berget!

Toppturer och utrustning

Vi har bokat fyra dagar med en lokal guide och Bergssidans egen UIAGM-bergsguide. Guiderna kommer att anpassa turerna beroende på vädret, snöförhållandena samt deltagarnas åknivå för att bjuda på bästa snön.
Vid topptur och offpiståkning krävs lavinutrustning: transceiver, spade och sond. Har du inte utrustning, går det att hyra sådan för en vecka både i Briançon och hemma i Sverige. Du behöver också ha stighudar. Även sådana går att hyra, men det är en fördel att ha egna som passar just dina skidor. Två av dagarna kommer det finnas möjlighet till liftburen skidåkning.

Vad krävs för att åka med?

Du bör klara av toppturer mellan 800 och 1500 höjdmeter per dag, kunna göra lappkast i brant terräng och ha baskunskaper i hur man hanterar lavinutrustning. Du behöver inte vara någon stjärnåkare men ska kunna ta dig ned säkert både i varierande snöförhållanden samt i pist och offpist. Dessutom ska du förstås vara medlem i Friluftsfrämjandet.

Hoppas vi ses!
Kristofer Hallgren och Laurent Perquis
kristofer.hallgren@gmail.com
 

 


Resans pris

Resan kostar 9 900 kr (100 kr rabatt med Bergsidans säsongskort) Antal platser: 10

Detta ingår

  • boende i stuga med halvpension inkl. sänglinne, handduk och slutstädning

  • topptur med bergsguide 4 dagar/grupp

  • transport mellan de olika topptursorterna samt Milanos flygplats

  • coaching i topptursteknik

Tillkommer

  • Luncher samt dryck

  • Kostnad för flygresa, transfer till och från Arlanda.

  • Liftkort (för dagar vi ej går på tur)

Restider och rekommenderat flyg

Arlanda -> Milano 14 mars, kl 9:25 – 12:05
Milano -> Arlanda 21 mars, kl 12:55 – 15:40

Anmälan

Mejla kristofer.hallgren@gmail.com
Ange namn, adress och mobilnummer.
Vi återkommer inom kort med information om betalning av anmälningsavgiften (1 500kr) för att säkra din plats.