Bergsidan är människorna


5662353064_bfdf436a96_b.jpg

Ulf Johansson

Jag var med och startade Bergsidan, inte minst för att får utlopp för mitt eget oemotståndliga behov av berg, klippor och lutande snöfält. Klättrar nästan lika gärna i Grönbrink som i Dolomiterna och Sella, traddar lika gärna som sportklättrar. Åker lika gärna skidor i Kittelfjäll som i Alperna, men allra helst i Lyngen och med telisbindning.


Catarina Thepper

Jag har varit ledare i Bergsidan i mer än tio år. Klättringen har tagit mig till fantastiska och ovanliga ställen i världen, långt bortom turiststråken. Ofta har jag rest med vänner som jag träffat genom Bergsidan. Jag älskar klättringen i Norge och i Alperna, men en vanlig öppen klättring i Grönbrink eller Tunaberg räcker långt för att göra mig lycklig. 


Lars Lindwall

Jag har varit ledare i Bergsidan sedan 2011 och är auktoriserad hjälpinstuktör. Jag dras till höga berg, alpina miljöer och långa tradturer, toppturar och isklättar mer än gärna. Du brukar också hitta mig på våra klätterkurser. Favoritklippor i Stockholmstrakten är Häggsta och Grönbrink. Italienska alperna funkar också och då gärna Val Di Mello.


sylvia.jpg

Sylvia Janas

 Jag började klättra klippa med Bergsidan för många år sen, men är ny som ledare. Klättring är min stora passion och jag tillbringar en stor del av min fritid ute på klippan eller, när vädret inte tillåter, i en klätterhall. Jag gillar att resa och klättra långa leder i Alperna, eller kalksten i lite varmare länder. På vintern ägnar jag mig också lite åt isklättring.


Arvid Ahrin

Efter en episk alpresa 2008 blev jag indragen av Bergsidans magnetism och är ledare sedan dess. Klättrar trad och sport, gärna sprickor i Bohuslän eller varm spansk kalksten, men mest av allt åker jag nog skidor - alltid med lös häl och gärna i orörd kallsnö, helst efter många höjdmeters stighudsmarsch. Men Romme och Funäsdalen smäller också högt och där är jag mellan varven instruktör på Bergsidans skidresor.


mattias n.jpeg

Mattias Niinisaari

Jag började sportklättra under ett utbytesår i södra Spanien. I Sverige är jag starkt förälskad i Bohusläns röda granit och dess fantastiska spricklinjer. Hjälper gärna till på våra klippklätterkurser när jag får möjlighet.

 


Anna Lindberg

Jag har varit ledare i Friluftsfrämjandet sedan mitten av 1990–talet och började klättra i Australien 2003 i brist på skidåkning. Väl tillbaka i Sverige upptäckte jag Bergsidan och blev efter några år ledare. För mig är Bergsidan en härlig blandning av människor som tillsammans upplever äventyr i naturen, på klippa och på snö. Jag uppskattar prestigelösheten, att se våra deltagares engagemang, alla skratt, heja- och kämparrop. Vi ger äventyr på allas villkor under säkra former och glömmer sällan de viktiga fikapauserna.


Magnus Rygge

Älskar att åka skidor i spår, på fjället och utför. Föredrar lös häl framför att sitta fast. Kan uppskatta pistad snö lika mycket som orörd, dock är toppturer i Norge med atlantutsikt oslagbart! Gillar att analysera teknik och att utvecklas, både på egen hand och tillsammans med andra. Blandar gärna upp telemark med parallellsvängar. Engagerad inom Bergsidan med telemarkskurser och resor/toppturer.


Andreas Enqvist

Följde med på en öppen klättring i början av 2000-talet och har blivit kvar i Bergsidan sedan dess. Mina stora intressen är bergsport i allmänhet och klättring i synnerhet. Jag klättrar allt som erbjuds - sport, trad, bouldering, inne, ute, svårt och lätt. Tycker att Bergsidan har Sveriges bästa klätterverksamhet och är en stolt ledare.


IMG_5756_v1.jpg

Ulrika Nevall

Ledare i Bergsidan sedan 2014. Sportklättrar först och främst men ger mig gärna på trad lite då och då, helst i Alperna. Trots att jag i grunden är skåning älskar jag vinter och snö! Jag föredrar off-pist och toppturer men kan uppskatta pistad snö och teknikträning.


MatsE.jpeg

Mats Engbusk

Älskar alperna sommar som vinter. Klättrar helst traditionella långturer och åker skidor på orörda snösluttningar. Men får ut nästan lika mycket av att få andra att säkert kunna njuta av utomhusklättring genom kurser och andra utbildningar. Auktoriserad klippinstruktör.


Lasse Mårdsjö 

Varför Bergsidan? För att den finns där! Gemenskapen, upplevelserna, möjligheterna, utmaningarna, omtanken och frisk luft. När jag började klättra hösten 2002 tog en jobbarkompis med mig på en öppen klättring på Grönbrink och sedan dess är jag fast. Klättrar helst på fast granit med tradracket på selen. Skidor? Ja, med en lift som tar mig till en nypistad brant i pjäxor med fast häl :) Bilden är från Åkersberget i Kullaberg, fantastiskt klätterområde!


Kristofer Hallgren

Klättra, vandra eller åka skidor. Bland höga berg, vita fjällvidder eller skärgårdsklippor spelar ingen roll. Alla årstider har sina aktiviteter och lockelser. Småbarnsförälder som flyttat turfokus från längre, högre och hårdare till att bygga friluftsintresset hos nästa generation. Något som bygger på andra principer men är minst lika kul och utmanande. 


Anna Ehrlund

När jag tog steget från inneklättring till uteklättring fanns Bergsidan där med kunskap och klätterkompisar. Många av dem träffade jag på resor och öppna klättringar de första åren klättrar jag fortfarande med. Därför känns det roligt att vara med som ledare och göra denna resa möjlig för flera. Idag sportklättrar jag främst, bouldrar ibland och traddar lite också om det finns fina, lätta och välsäkrade leder tillgängliga. Skidor åker jag hellre än bra och helst i flack terräng.


Mats Tenger

Ledare i Begsidan sedan 2003 och föredrar att lekfullt hitta mina egna vägar upp och nerför ett snötäckt landskap. Klättrar gärna långa tradturer när tillfälle finns men här i Stockholm blir det mest kortare trad- och sportturer. Bergen skapar hos mig en känsla av frihet, glädje och balans.


Rickard Rimpi

Jag har varit aktiv ledare i Bergsidan sedan 2000 om jag inte minns fel. Den första aktivitet jag var med på var en topptursresa till La Grave i Frankrike. Det har sedan varit både skidor och klättring för min del men jag har ägnat mig mest åt klättringsdelen som ledare. Jag kommer från Gällivare och på vintern hade man två fritidsval, åka skidor på längden eller utför. Klättringen började jag med senare för att jag ville nå toppar, tradklättring med andra ord. 


Johannes Jansson

Jag började klättra med Bergsidan 2006, när jag flyttade till Stockholm och blev ledare kort därefter. Genom att vara med i Bergsidan får jag möjlighet att utöva mina favoritintressen tillsammans med en grym gemenskap och ett fantastiskt engagemang. Att klättra ute en fin sommardag på fin granit uppför en lagom svår spricka är bland det bästa som finns. Men att klättra sport, kort, blött, kallt, is, långt och trångt är också något jag älskar. Och jag tar gärna en och annan telissväng när möjlighet ges.


Linda Falk

Jag kom i kontakt med Bergsidan via ett upptaktsläger i Telemark 2008. Därefter började jag följa med på öppen klättring på hemmaplan och det har blivit både klätter- och telemarksresor som bland annat tagit mig till Lyngeln, Disentis och Chamonix. 2015 blev jag ledare. Förutom klättring och telemarksåkning är forspaddling ett stort intresse. Ett favoritresmål är området kring Briancon i Frankrike, där alla dessa intressen går att kombinera.


Olle Hydén

Ledare i Bergsidan sedan 2010. Klättrar lika gärna sport som trad, men roligast är ändå när man får till några lagom barska jam i en spricka. Åker gärna skidor, mest alpint, men försöker lära mig åka med lös häl, det går sådär. Det är roligt att vara ledare på Bergsidan och tycker att vi har en fantastisk verksamhet. Andra favoritsysselsättningar är långfärdsskridskor och fågelskådning.


Laurent Perquis

Ny inom Friluftsfrämjandet och Bergsidan. Flyttade till Sverige för 4 år sedan där jag har min familj, svensk fru och tre barn. Kommer från Frankrike där jag jobbat med det jag älskar: skidor, alpinism och klättring. Utbildad i Chamonix till bergsguide och fjällräddare. 


Alexander Sellerholm

Upptäckte Bergsidan genom en telemarksdag i Kungsberget vintern 07/08 och klättringen följde kort därefter. Började som ledare 2010 inom klätterverksamheten, men bor sedan 2011 i Oslo. Ursprungligen var det de höga och snöklädda bergen som lockade, både till skidåkning och klättring, men jag klättrar i dag allt jag kommer över.


Samuel2.jpg

Samuel Svensson

Jag har hängt med på Bergsidans öppna klättringar och resor lite från och till de senaste åtta åren, och kände att jag lika gärna kunde hjälpa till som ledare som att vara med som deltagare. Jag klättrar helst sport, traddar i nödfall, och åker skidor hellre än bra. Det som lockade mig med Bergsidan var, förutom tillgängligheten, den öppna och inkluderande atmosfären.


Marcin.jpg

Marcin Czechowski

Alpinism, klättring och skidåkning har alltid spelat viktigt roll i mitt liv. Jag jobbar heltid och klättrar så mycket jag kan resten av tiden. Jag klättrar både sport och trad, single- och multi-pitch, även is-klättring och mixad-klättring står på agendan, fast inte så ofta numera. Klättring har gett mig privilegium att besöka många fantastiska platser och träffa mängder av fantastiska människor från hela världen. Jag hoppas att när Du träffar mig som Bergsidans ledare så kan jag förmedla den glädjen jag känner varje gång jag är ute i den vertikala världen! Ses!


Christopher Woll    

Jag var med första gången med bergsidan våren 2016 och kände direkt att det var något för mig. Gillar det sociala i öppen klättring men gillar också att klättra ute med en kompis och ge allt.