Öppna klättringar


Klättersäsongen 2019 är igång och vi klättrar varje helg som vädret tillåter fram till höstrusket blir för svårt och då vi inte har resor, kurser eller andra aktiviteter. Registrera dig till våra medlemsutskick, så får du information om alla klättringar.

Så här funkar det
Vi samlas på förmiddagen för gemensam resa till den klippa som Bergsidans ledare har valt ut. Vi tar med rep, ankarmaterial och annan nödvändig utrustning för klippklättring.
Vid klippan informerar ledarna om lederna, säkerhet och hur vi tänkt lägga upp dagen. Vi sätter gemensamt upp ankare för topprepsklättring och de som vill ledklättra ordnar utrustningen för det.
Vi försöker fika/äta lunch tillsammans under dagen och hjälps att att ta ned utrustningen inför hemfärden.

Säkerhet
Du som vill följa med ska ha kunskaper som motsvarar sportklätterkurs eller grundkurs i klippklättring, kunna säkra, följa som andreman i ett replag, bidra till ankarbyggandet och ha koll på säkerheten vid klippan. Hjälm är obligatoriskt och vi rekommenderar handskar för säkring och firning. Ledarna håller en övergripande koll på att klättringen sker på ett säkert sätt, men alla är ansvariga för sin egen och replagskompisens säkerhet och att det görs en kamratkontroll inför varje klättring. Om du vill ledklättra eller säkra vid ledklättring kontrollerar vi att du har de kunskaper och färdigheter som krävs.

Pris
Om du inte har vårt säsongskort kostar klättringen 50 kr. Eftersom vi nästan alltid åker bil till klippans närhet kan en reskostnad tillkomma.

Säsongskort
För att finansiera våra egna aktiviteter och utrustningen som behövs säljer vi ett säsongskort. Kortet ger tillgång till all verksamhet, rabatter på kurser och resor. Ett par gånger om året får du också ett erbjudande med bra priser på utrustning för klättring, skidåkning och allmänt friluftsliv. Sätt in 250 kr på pg 14 35 35-3 och skriv "säsongskort klättring" och ditt medlemsnummer på talongen, så kommer kortet på posten. För att köpa kortet ska du vara medlem i Friluftsfrämjandet.

Vi vill att de som deltar i aktiviteterna ska vara medlemmar i Friluftsfrämjandet. Det är billigt (100 - 360 kr/år beroende på ålder, flera på samma adress får rabatt) och fixas enkelt på www.friluftsfrämjandet.se.

Utrustning
Grundutrustningen för utomhusklättring är hjälm, sele, klätterskor, repbroms med karbin, några extra låskarbiner, 60 eller 120-slinga och prusiksnöre. Hjälm, sele, repbroms och skor finns att hyra för 50 kr (låna om du har säsongskort). Kom ihåg att ange vad du behöver hyra/låna och vilken storlek du har. Ta med lunch/fika, bensinpengar och kläder efter väderlek.
Meddela om du vill låna grejer för att ledklättra.  

Försäkring
Klättring är en risksport och du deltar på eget ansvar. I medlemskapet i Friluftsfrämjandets ingår en försäkring som täcker olycksfall och ansvar.