Sundsvall Aug 2018

I Sundsvallstrakten finns flera fina klippor som ligger på lagom avstånd för en förlängd weekendresa från Stockholm. Midskogsberget har många fina leder i ett brett gradregister och det mäktiga Brattberget ligger fantastiskt fint på en udde vid havet. Klippkvaliten är granit och Brattbergets leder kan kännas lite i fingertopparna, men det finns många fantastiskt fina leder i grader som passar de flesta. Populär resa denna gång, vi var 14 deltagare och 4 ledare. Vi räknar med att göra en Sundsvallsresa minst en gång om året framöver.


Kalymnos Nov 2017

November, regn och rusk hemma i Sverige. Då drar Bergsidan till Kalymnos där det är sol och varmt och där det fortfarande går att bada i havet. Det är precis så lagom varmt att det går att klättra i solen så det är inte nödvändigt med tidiga mornar. Ett ambitiöst gäng kunde utmana sig själva på de välbultade lederna och vilodag var det ingen som ville höra talas om.


Provence Cote d´Azur

I oktober 2017 flög Bergsidan till Nice för en veckas klättring i klassiska sydfranska berg. Vi möttes av sol och en sommarvärme som steg till 30 grader under veckan. Kyliga nätter, en frisk vind och skuggsidor gjorde att vi ändå kunde klättra varje dag. Vi besökte fem olika klätterområden - Chateauvert, två olika klippor i Chateaudouble, Toulon/Sector les ET och Gorges du Blavet. Kalksten i alla utom i Gorges du Blavet där klippkvaliten är ryolit, väldigt likt granit. Det fanns fin och utmanande klättring på alla klipporna. Graderingen var betydligt hårdare än hemma och t.ex. på Kalymnos, så den graderade ambitionen fick sänkas en bokstav eller två. Vi sov i en tjusig medelhavsvilla, med pool, bouleplan och löjligt stor altan. God mat, croissanter och Walles supergröt höll energin på topp. Hit åker vi gärna tillbaka!


Kalymnos Maj 2017

Maj är en fin tid att klättra på Kalymnos, oleandern och bougainvillan står i full blom och vattnet är härligt varmt. Och klättringen är förstås fantastisk. Man klättrar hela dagen, tar ett skönt bad i havet och sen går man och äter på nån av alla trevliga restauranger. Svårt att se att det kan bli bättre.


Lyngen 2017

Tre ovanligt snörika veckor i Lyngen avslutade Bergsidans skidsäsong. Första veckan fick mycket sol och fina kallsnöförhållanden. Andra veckan kom det massor av nysnö, puder på höjd och lite tyngre ner mot havet. Den tredje veckan fick nästan bara sol och vårskidåkning. Totalt sett var det kanske de snörikaste resorna sedan starten för fjorton år sedan.
Mycket torsk och lite räkor blev det, sedan räkbåtarna (tillfälligt, hoppas vi) flyttat till en annan hamn. Vår AscentDescent-guide Stefan Brunner skötte sig strålande och visade att även 8-klättrare kan åka skidor.


Mallorca 2016

I oktober är Mallorca en perfekt plats för kalkstensklättring. Det är svensk högsommarvärme, kanske till och med lite för varmt mitt på dagarna, men siesta är ingen dålig uppfinning. Bergsidan hade basläger i Cala Santiny på sydostkusten, nära kustklipporna Tijuana och Torre D'en Beu.
Mellan klättringarna njöt vi av god mat, ljumma kvällar, bad och utsikten över Es Pontas. Lite deep water solo och en dag i de högre bergen i Sa Gubia blev det också.

 


Kalymnos 2016

För första gången ordnade Bergsidan en resa till klättermeckat Kalymnos. Ett härligt gäng fick njuta allt från delikat, vit marmorklättring i solnedgången vid Dolphin bay, till omänskligt, överhängande tufor i Grande Grotta. 
Det blev bad på piratstranden, yoga på hustak och varje kväll var det middag på “stans bästa restaurang”, som det fanns många av. Räkna med att Bergsidan kommer att göra återbesök till denna fantastiska ö, där det finns klättring för alla!  


Lyngen 2016

I april och maj 2016 blev det återigen tre topptursresor till världens troligen bästa och vackraste områden för topptursåkning på skidor, Lyngen i Nordnorge. Fint väder alla tre veckorna, kanske lite för fint den sista, då snön blev i mjukaste laget. Som vanligt trevliga deltagare, god torsk, härliga räkor och duktiga guider. Vi åker säkert tillbaka nästa år igen!


Mallorca 2015 

Bergsidans höstresa 2015 gick till Mallorca och hade temat teknikutveckling. Vi klättrade på klippor runt hela ön, i bergen och vid kusten. En dag regnade bort och vi tog en dags multipitch i Sa Gubia (undvik tradlederna där, standplatserna är ett dåligt skämt!), annars var det fullt fokus på händer, fötter, balans och fallträning. Härlig stämning, trevliga deltagare och sena men goda middagar. Ingen ville åka hem! 


Lyngen 2015

Ännu en gång tre fina vårveckor i Lyngen. Bra väder, goda räkor, trevliga deltagare och fina turer med vår eminenta guide Magnus Eriksson. Dessutom ovanligt stabil snö, som gjorde det möjligt att åka lite brantare och på sluttningar vi inte lagt spår i tidigare. Vi åker förstås tillbaka nästa år också!


Costa Blanca 2015

Bergsidan gjorde våren 2015 ett kärt återbesök till Costa Blanca i Spanien. Den Här gången bodde vi nära Calpe och klättrade bland annat i områdena Sella, Olta, Sierra de Toix och Alcalalí. Det blev varieraned klättring med sport, lite multipitch och en del topprep. I princip en enda lång Öppen klättring. Vi klättrade så mycket vi orkade dagtid och njöt ofta restauranger på kvällarna. Det stora samtalsämnet, förutom klättring, var de mycket ambitiösa grötfrukostarna som vi hoppas se mer av på framtida resor!


Chamonix 2014

Högre, vildare och brantare. Chamonix är verkligen en dröm för varje alpinist med ambitioner. Tillsammans med bergsguiden Krister Jonsson som bor i Chamonix, blev vi utmanade både uppför och utför i den högalpina terrängen runt Mont Blanc. Vi startade i Chamonix och gick sen över till Courmayeur och vidare för att stanna på Rifugio Bonnatti ett par nätter för att kunna fokusera på den bästa skidåkningen i området.


Teliscamp

Teliscamp var en av Bergsidans första reseaktiviteter och fortfarande en av de mest populära. Vi startade i Kittelfjäll år 2000, flyttade vidare till Riksgränsen och åker sedan många år till Alperna. Utrustningen och tekniken har utvecklats, men löshälsglädjen är lika stor nu som då.